W ostatnich latach znacznie wzrosło zainteresowanie wykorzystaniem naturalnych surowców roślinnych (np. kwiaty, owoce, korzenie). Coraz częściej w domowym zaciszu przygotowujemy z nich soki, syropy, konfitury, dżemy oraz inne przetwory, które poza wartościami smakowymi mają również ogromne walory prozdrowotne. Wzmacniają nasz organizm, usprawniają metabolizm, łagodzą stres, polepszają samopoczucie.
Bez zastanowienia do tej grupy roślin można zaliczyć bez czarny, którego praktycznie wszystkie części (owoce, kwiaty, liście i kora) wykazują duże znaczenie w lecznictwie i ziołolecznictwie. Często są składnikiem ogólnodostępnych suplementów, które mają nas uchronić przed przeziębieniem i chorobami.
Czarny bez kwitnie na przełomie maja i czerwca. I to właśnie o kwiatach oraz ich wykorzystaniu będzie dzisiejszy wpis.
Spis treści
Co takiego magicznego kryją w sobie kwiaty czarnego bzu ?

W kwiatach czarnego bzu znajdziemy witaminę C (ok. 80-90 mg/100g) a także witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6), witaminę A oraz fosfor, magnez, wapń, potas i cynk. Kwiaty zawierają również związki polifenolowe, dzięki czemu działają oczyszczająco oraz usuwają wolne rodniki z naszego organizmu.
Ze względu na to, wykazują wielokierunkowy wpływ na nasze zdrowie. Przede wszystkim wzmacniają odporność oraz wykazują działanie napotne (zmniejszające gorączkę), działają przeciwzapalnie, diuretycznie, przeciwbakteryjnie a także regulują gospodarkę lipidową organizmu.
Ponadto, niektóre badania wskazują, iż składniki rozpuszczalne w wodzie zawarte w kwiatach czarnego bzu mogą wykazywać też działanie przeciwcukrzycowe, pobudzając metabolizm glukozy, a także wspomagając wydzielanie insuliny w trzustce. Dodatkowo stabilizują krwiobieg oraz wzmacniają naczynia włosowate, a także chronią i wzmaciają błony śluzowe dróg oddechowych.
Świetnie, jak zatem mogę wprowadzić kwiaty do naszej diety ?
Jest wiele możliwości 🙂 Nadają się do zaparzania w postaci naparu, albo pysznej herbatki. Można z nich przygotować różnego rodzaju syropy, nalewki, albo wina. W wielu krajach Europejskich smażone w cieście naleśnikowym – są wyczekiwanym przez cały rok przysmakiem.
Opcja 1 – napar z kwiatów czarnego bzu

Co potrzebujesz, aby go przygotować?
– suszone kwiaty
– wrzątek
– dzbanek
– miód*
Jak to zrobić?
Zalewamy kwiaty wrzątkiem i odstawiamy na 15 min pod przykryciem. Opcjonalnie możemy dodać łyżeczkę miodu. Pamiętaj jednak, aby włożyć go już do ostudzonego naparu, aby nie stracił swoich właściwości).
Opcja 2 – kwiaty czarnego bzu w formie syropu
W większości domów syrop ten najczęściej jest używany do pomocniczego leczenia przeziębienia i grypy. W jednym z badań naukowych zaobserwowano, że zażywanie syropu z kwiatów czarnego bzu zmniejszało czas trwania grypy średnio o 3-4 dni w porównaniu z placebo.
Syrop z kwiatów czarnego bzu stosowany jest też wspomagająco w leczeniu nieżytów górnych dróg oddechowych, chorób zakaźnych, przerostu prostaty oraz chorób skóry i problemów ze strony układu naczyniowego.
Co potrzebujesz do zrobienia syropu?
– kwiaty czarnego bzu – 50 baldachów (dobrze rozwiniętych),
– woda – 2,5 litra,
– cukier* – 2 kg,
– cytryna – 4 sztuki (sok)
Jak przygotować?
Kwiaty odzdziel delikatnie od łodyżek. Następnie zalej je wrzątkiem i odstaw na minimum 12 godzin. Po upływie tego czasu odsącz i odciśnij kwiaty. Płyn przelej do garnka, dodaj cukier oraz wyciśnięty sok z cytryn i doprowadź do wrzenia (nie gotuj). Następnie bezpośrednio wlej do wyparzonych wcześniej buteleczek, albo małych słoiczków. Postaw je do góry dnem i odwróć w momencie kiedy będą już całkowicie zimne. Nie musisz ich pasteryzować.

*cukier jest naturalnym konserwantem, jednak jeżeli nie chcesz go stosować, albo nie możesz idealnym sposobem na wprowadzenie kwiatów do diety będzie herbata lub napar.
Gotowe ! Smacznego 🙂
Tutaj znajdziesz inne ciekawe przepisy na zdrowe i naturalne produkty.