Słodki ziemniak to warzywo uniwersalne. Świetnie sprawdza się w przepisach wytrawnch, ale również w deserach. Jest naturalnie słodki, dzięki czemu nie trzeba używać dodatkowego słodzidła, a z kakao i orzechami tworzy niesamowite połączenie! Taki czekoladowy mus z batatów możecie również wykorzystać jako dodatek do naleśników, placuszków albo różnego rodzaju ciasteczek.
Porcja: 3 mniejsze miseczki
Czas przygotowania: około 10 minut (+ 20 minut pieczenie)
Co potrzebujesz do przygotowania tego deseru?
- bataty – 2,3 sztuki średniej wielkości,
- mleko roślinne (kokosowe, sojowe, migdałowe) – 1 szklanka,
- masło orzechowe – 2 łyżki,
- kakao (albo karob) – 1 łyżka.
Dodatki:
- ulubione owoce – ja wybrałam banana, ale inne owoce również sprawdzą się świetnie – na przykład śliwki,
- ziarno np. ekspandowany amarantus, ryż, płatki albo muesli.
Jak przygotować czekoladowy mus z batatów?
Bataty obierz, i pokrój na kawałki. Ułóż na blaszce i upiecz (około 20 minut w 180° C). Wystudzone kawałki przełóż do głębokiego naczynia. Dodaj pozostałe dodatki – jeżeli lubisz bardziej czekoladowe desery możesz dodać dwie łyżki kakao, a jeżeli bardziej słodkie – dodaj do składników łyżkę miodu. Zmiksuj wszsytko razem na gładki krem. Przełóż do miseczek i dodaj ulubione dodatki.
* jeżeli nie masz piekarnika, możesz również ugotować bataty w wodzie i dalej postępować według przepisu powyżej.
* dla Maluchów poniżej roku użyj w przepisie karobu zamiast kakao i nie dodawaj do gotowej potrawy miodu.
Smacznego ! 🙂
Wartosć odżywcza jednej porcji (bez dodatków, z napojem sojowym):
Tutaj znajdziesz również inne pomysły na szybkie przepisy dla dzieci, które możesz wykonać w szybki sposób:
Deser Monte: kliknij tutaj
Twarogowy deser z owocami – kliknij tutaj
Owsiane tartaletki – kliknij tutaj