Już jutro rusza nasza akcja #czwartekbezmięsa, która powstała w celu ograniczenia codziennego spożycia mięsa i promowania diety fleksitariańskiej. Zaczniemy od jednego dnia w tygodniu – i będzie to CZWARTEK. Żeby wziąć w niej udział w każdy czwartek dodaj zdjęcie, albo udostępnij w relacji (na facebooku lub instagramie) swoje bezmięsne danie i dodaj hashtag #czwartekbezmięsa – dzięki niemu będę mogła znaleźć Wasze potrawy i pomysły na wege dania oraz stworzyć ogromną bazę przepisów. Będzie mi również bardzo miło jeżeli oznaczysz mój profil.
Wiele osób – moich pacjentów, ale także znajomych chciałoby ograniczyć produkty mięsne w diecie, ale nie do końca wie jak zacząć. Dlatego pomyślałam, że trochę Wam w tym pomogę. 🙂 Fleksitarianizm zalicza się do jednego z najbardziej racjonalnych, zdrowych i mało kłopotliwych sposobów żywienia. Jednak jak do każdej diety, również i do tej należy podchodzić rozsądnie.
Dlatego w każdą środę, na blogu pojawi się wpis z trzema wege pomysłami. Będą to przepisy przeznaczone dla czałej rodziny ! Dla dzieci również 🙂
To jak ? zaczynamy?
Spis treści
Śniadanie – KANAPKI Z FASOLOWĄ PASTĄ

Składniki:
- czerwona fasola (z puszki, albo ze słoika) – 1 szklanka,
- suszone pomidory – 5,6 sztuk,
- olej z suszonych pomidorów – 1-2 łyżki,
- czosnek – 1 ząbek,
- pieprz, sól, słodka papryka – pół łyżeczki (dla dzieci poniżej roku – bez soli).
- chleb pełnoziarnisty – wg uznania
- rukola – wg uznania
Jak zrobić?
Fasolę odsącz z zalewy i przelej wodą. Przełóź do miski, dodaj suszone pomidory, olej, czosnek oraz przyprawy. Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę. Idealnie smakuje podana ze świeżym pieczywem, z dodatkiem rukoli. Chociaż moja Mała wszystko co zielone wysyła na podłogę 🙂
Obiad – PROSTA ZUPA Z ZIELONEJ SOCZEWICY (żelazna bomba)

Składniki:
- soczewica zielona – ok. 500g
- cebula – 1 duża sztuka
- por – 1 sztuka
- pomidor (najlepiej malinowy) – 2 sztuki – możesz też zastąpić passatą
- marchewka – 2 sztuki
- czerwona papryka – 1 sztuka
- cukinia – 2 sztuki
- czosnek – 2 ząbki
- Oliwa z oliwek – 1 łyżka
- kminek – 1 łyżeczka
- kurkuma – 1 łyżeczka
- sól i pieprz czarny – według uznania
Jak zrobić?
Soczewicę zalej wodą i zostaw na około 2-3 godziny do namoczenia.
Wszystkie warzywa pokrój w kostkę średniej wielkości. Cebulę i por pokrój w paski, a czosnek w bardzo cienkie plasterki.
Na patelnię wlej trochę oliwy z oliwek i usmaż tam czosnek. Gdy zacznie się rumienić i przepięknie pachnieć dodaj cebulę razem z porem i podsmaż kilka minut z odrobiną soli.
Następnie dodaj paprykę i marchewkę. Od czasu do czasu mieszając składniki, następnie dodaj pomidory i cukinię.
Po około 5 minutach dodaj przyprawy do smaku i odsączoną soczewicę. Dodaj dwie szklanki wody, tak żeby przykryć nią składniki. Przykryj garnek i gotuj na niewielkim ogniu przez około 20 minut lub do miękkości soczewicy.
Na koniec dodaj szczyptę pieprzu i sól – według uznania. Wyłącz ogień i zostaw na około 5 minut – aby danie mogło odpocząć. 🙂
Gotowe!
Kolacja – SAŁATKA ZE STRĄCZKOWYM MAKARONEM
Składniki:
- makaron ze strączków (soczewica, ciecierzyca) -ok 200g,
- ogórek – 1 sztuka,
- czerwona papryka – 1 sztuka,
- cebula czerwona – 1 sztuka,
- oliwki czarne – garść,
- ser feta – 100 g (pół opakowania),
- oregano, bazylia, sól, czarny pieprz – wg uznania
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
Jak zrobić?
Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Ostudź. Paprykę i ogórka pokrój w kostkę. Ser pokrusz w większe kawałki. Oliwki pokrój w plastry. Posyp ulubionymi przyprawami i polej oliwą. I już!
A Ty ? Jakie potrawy jutro przygotujesz ? 🙂
Więcej przepisów oraz propozycje osób, które biorą udział w akcji znajdziesz na moim koncie INSTAGRAM @gotujzdietetykiem. Dołącz do nas 🙂