Spis treści
Pomysł na gruszki – jesienny deser z gruszki
Gruszka – słodka sama w sobie, dlatego też jest bardzo wdzięcznym surowcem do przyrządzania różnych deserów dla cukrowych przeciwników. Takich jak ja. Jesienią warto po nie sięgać jeszcze częściej – to ich moment, a już w szczególności polecam deser z gruszkami. Skórka gruszki jest bogata w przeciwutleniacze, substancje przeciwzapalne, flawonoidy, a nawet – te antynowotworowe, jak kwas cynamonowy. Zawierają również witaminę K, która odgrywa bardzo ważną rolę w krzepnięciu krwi.
Gruszka wzmacnia nasze serce oraz jest bardzo dobrym źródłem błonnika. Ja staram się kupować gruszki u zaprzyjaźnionego Pana, który prowadzi gospodarstwo ekologiczne w okolicy. Warto znaleźć takie miejsca niedaleko nas i mieć pewność, że podajemy w 100% zdrowy produkt naszym Maluchom.
zdrowy deser z gruszki
Czas przygotowania: 5 minut + 20 pieczenia
Porcja: 2 osoby + 1 roczniak
Składniki:
4 gruszki
łyżeczka cynamonu
łyżka masła
3 łyżki chudego twarożku
migdały – wg uznania
Sposób przygotowania:
Wydrąż gruszki i pokrój je w niezbyt grube plasterki. Nie obieraj gruszki ze skórki, w niej znajdują się cenne składniki. Posmaruj dno naczynia żaroodpornego masłem, ułóż w nim gruszki i posyp cynamonem. Piecz około 15-20 minut
w temperaturze 180 stopni (w zależności od grubości plasterków). Po wyjęciu połóż na górę twarożek i posyp zgniecionymi
w moździerzu migdałami.
Smacznego !
Przepis można stosować również do jabłek, śliwek bądź innych sezonowych owoców.
Przy okazji – zapraszam Cię na mój @INSTAGRAM.
Pobierz darmowy e-book i zapisz się do newslettera
Zarejestruj się
Dziękuję za zapis!
Dołączyłeś do mojego newslettera. Regularnie będziesz otrzymywać ode mnie wartościowe maile 🙂 Nie spamuję! 🙂