Czy jajka są zdrowe? Czy powinniśmy je spożywać? Od jakiego wieku mogę wprowadzić jajko do diety mojego dziecka? Te pytania często pojawiają się w głowie młodych rodziców. I nic w tym dziwnego. Na przestrzeni lat, zalecenia dotyczące wprowadzania jajka do diety dziecka oraz opinie na ich temat zmieniały się kilkakrotnie.
Spis treści
Czy jajko jest zdrowe?
Jak zwykle w dietetyce – to zależy od ilości i od tego w jakiej formie najczęściej spożywamy dany produkt. Jeżeli zjadasz jajka w formie smażonej, z dużą ilością boczku i to kilkanaście razy w tygodniu niewątpliwie nie jest to najzdrowszy posiłek. Ale tak, jajko to produkt bardzo bogaty odżywczo. W jednym jajku znajdziemy 6,2g białka oraz ogrom cennych minerałów (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk) oraz witamin (witaminy A, D, E, K, witaminy z grupy B, kwas foliowy) a także lecytyny. Dodatkowo jajko dostarcza nam również zeaksantynę oraz luteinę, które wpływają na zmniejszenie ryzyka wystąpienia zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.
Jajko w diecie dziecka – kiedy wprowadzić?
Według najnowszego schematu rozszerzania diety jajko możesz podać maluchowi już po ukończeniu 6 miesiąca życia (czyli w momencie rozpoczęcia przygody z nowymi produktami). Jajko podajemy w całości (białko+żółtko). Wcześniejsze zalecenia faktycznie informowały, aby do diety wprowadzać najpierw żółtko, a później białko, ze wzgędu na możliwość wystąpienia reakcji alergicznej u dziecka. Jednak nie ma dowodów naukowych potwierdzających informacje, iż opóźnienie wprowadzania produktów potencjalnie alergizujących rzeczywiście zapobiega występowaniu reakcji uczuleniowych. Jeżeli u Twojego dziecka wystąpiła wcześniej reakcja alergiczna albo obawiasz się czy powinnaś podać ten produkt, skonsultuj to wcześniej z pediatrą/dietetykiem. Wspólnie podejmijcie decyzję o sposobie wprowadzenia jajka do diety.
Czy jajka powinno się myć przed użyciem?
Jajek przed obróbką termiczną nie należy myć. Może to spowodować rozprzestrzenianie się bakterii z wodą na powierzchniach kuchennych, naczyniach i innej żywności, która mogą znaleźć się w pobliżu. Temperatura wody z kranu zwykle nie przekracza 40° C, jest ona zbyt niska aby wyeliminować bakterie Salmonella, które giną w temperaturze minimum 70° C. W związku z tym, jeśli jajka zostaną poddane długiej obróbce w wysokiej temperaturze, najlepiej ich nie myć. Po rozbiciu takiego jajka, dodaniu do potrawy np. ciasta – skorupki należy natychmiast wyrzucić do kosza i następnie umyć ręce w ciepłej wodzie z dodatkiem mydła.
Jakie jajka kupować?
Na sklepowych półkach znaleźć można wiele rodzajów jajek. Jednak przy ich zakupie zwróć uwagę na ich oznaczenie. Dzięki temu dowiesz się z jakiego typu chowu pochodzą.
Pierwsza cyfra określa sposób chowu (informacja najważniejsza z punktu widzenia życia kury)
0 – Chów ekologiczny (kura żyje na świeżym powietrzu z wolnym wybiegiem, jest karmiona ekologiczną karmą).
1 – Chów z wolnym wybiegiem (kura żyje na świeżym powietrzu, zwykle zamykana na noc).
2 – Chów ściółkowy (kura nie ma dostępu do świeżego powietrza, może się swobodnie poruszać).
3 – Chów klatkowy (kura spędza całe życie w klatce, większości farm zwykle ma obcięty dziób i pazurki).
Kolejne litery – w tym przypadku PL – to kraj pochodzenia. A dokładniej kraj w którym zarejestrowany jest zakład. Następnie mamy kod identyfikujący zakład, z którego pochodzą jajka. Czyli weterynaryjny kod informacyjny
W jakiej formie podać dziecku jajko?
Forma zależy od naszych preferencji oraz możliwości dziecka. Może to być kawałek jajka dodany do zupki, ugotowane jajko pokrojone w mniejsze części, placki, neleśniki, omlety, pieczone muffiny jajeczne (w moim najnowszym ebook’u „Zdrowe przekąski dla dzieci” znajdziesz kilka pomysłow na szybkie potrawy z użyciem jajek: KLIKNIJ TUTAJ). Najważniejsze – pamiętaj aby nie podawać małemu dziecku jajka w postaci surowej/półsurowej. Istnieje możliwość zakażenia się bakteriami z rodziny Salmonella. Objawy zatrucia salmonellą to: biegunka, wymioty, gorączka, skurcze brzucha. Jeżeli robisz jajecznicę, jajko sadzone, jajko na twardo – pamiętaj, żeby zawsze było dobrze ścięte. Dzieciom nie podajemy jajka na miękko, deserów z użyciem surowych jaj (np. kogel mogel, niektóre kremy w tortach, domowy majonez). Niezależnie czy są to jajka z marketu, czy z własnego chowu. Od kiedy można podać jajka w formie surowej/półsurowej? Nie znam odpowiedzi na to pytanie. Ja bym nie podawała zbyt wcześnie. Nawet dla osoby dorosłej są one zagrożeniem. Pamiętajmy, że małe dzieci mają małą masę ciała, szybciej się odwadniają, gorzej przechodzą zatrucia organizmu niż dorosła osoba. Dlatego lepiej nie ryzykować.
Jajko w diecie dziecka – jak podawać?
3.
A Ty w jakiej formie najczęściej zjadasz jajka ?
Jeżeli brakuje Ci pomysłów jak wykorzystać i wprowadzić jajko do codziennej diety dziecka (albo dorosłego) – zajrzyj do zakładki z przepisami. Może masz ochotę na naleśniki orkiszowe z serkiem mascarpone albo czekoladowe gofry? A w najnowszym ebook’u “Zdrowe przekąski dla dzieci” znajdziesz ponad 50 przepisów na zdrowe przekąski dla dzieci, które możesz zabrać na wynos, albo przygotować w domu.
Zapraszam też do śledzenia mojego konta na @INSTAGRAM, na którym codziennie pojawiają się nowe dietetyczne inspiracje, jadłospisy i informacje jak zadbać o dietę naszych dzieci.