Mąka kasztanowa.
Otrzymywana przez zmielenie kasztanów jadalnych. Wyróżnia się mniejszą zawartością tłuszczu, a wyższą białka i węglowodanów w porównaniu do innych mąk. Jest idealna dla osób stosujących dietę bezglutenową. Dostarcza także sporo witaminy A, C, E a także tych z grupy B – w tym B1, B2, B3, B5, B6. To również dobre źródło polifenoli oraz kwasu foliowego. Wyróżnia się także wysoką plastycznością – bardzo zbliżoną do mąki pszennej.
Co można z niej zrobić ? Najszybciej – amerykańskie, zdrowe pancakes !
Idealne na piękne, rodzinne, niedzielne śniadanie.
Mąka kasztanowa gości w mojej kuchni od niedawna, ale bardzo szybko podbiła serca domowników. Za co ją uwielbiam ? Za obłędny orzechowy zapach i lekko słodkawy smak.

Porcja dla dwóch osób + roczniak :
➡️ szklanka mąki kasztanowej
➡️ 1 szklanka mleka roślinnego ( może być krowie)
➡️ 1 jajko
➡️ 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (u nas bezglutenowy)
➡️ 1 łyżeczka cynamonu
➡️ odrobina tłuszczu do smażenia
➡️ sól – wg. uznania
Dodatki:
➡️ krem
– 1 kostka chudego twarogu
– 1 opakowanie jogurtu naturalnego
– sok z połowy cytryny
➡️ owoce – jakie lubicie 🙂
Jak przygotować?
Do szklanej miski przesiej mąkę kasztanową, proszek do pieczenia, cynamon i sól ( ja nie dodałam, ze względu na córkę). Dodaj jajko i mleko roślinne. Wszystko dokładnie wymieszaj na gładką masę (trzepaczką bądź blenderem).
W międzyczasie przygotuj krem. Zblenduj twaróg z jogurtem i sokiem
z cytryny. Musi mieć delikatny kwaskowaty smak. Zamiast cytryny można użyć również soku z pomarańczy albo malin ❤❤
Do smażenia pancakes używam specjalnego urządzenia firmy Tefal, które jest wygodne i pozwala uzyskać idealny kształt amerykańskich pancakesów. Ale możesz również usmażyć placki na lekko natłuszczonej patelni.
Podawaj jak lubisz. Tworząc wieżę z placków, przekładaj je kremem oraz ulubionymi owocami. Posyp orzechami lub polej łyżką miodu.
Smacznego !!
inne pomysły na śniadania znajdziesz tutaj: https://zdrowy-maluch.pl/category/sniadanie/