Tapioka to produkt skrobiowy otrzymany z manioku, rośliny, która występuje głównie w Ameryce Południowej i Środkowej. Tapiokę w sklepach możecie znaleźć głownie w formie mąki, płatków lub przezroczystych kuleczek.
Tapioka nie posiada smaku ani zapachu, jest źródłem lekkostrawnych węglowodanów, nie zawiera cholesterolu i glutenu. Jest hipoalergiczna, dzięki czemu może ją jeść praktycznie każdy. Nawet osoby, z bardzo wrażliwym układem pokarmowym.
Perełki tapioki są też bardzo łatwe w przygotowaniu, a najlepsze jest w niej to, że to my decydujemy jaki smak jej podarujemy 🙂 Wystarczy zalać kuleczki ulubionym mlekiem (albo wodą) i moczyć je przez godzinę, a następnie w tym samym mleku gotować około 14 – 15 minut. I gotowe.
Poniżej przedstawiam Wam moją ulubioną wersję deseru z tapioki, podaną z domowym dżemem malinowym.
Porcja: 3 mniejsze miseczki
Czas przygotowania: około 15 minut (+ 1 godzina moczenia tapioki)
Co potrzebujesz do przygotowania tego deseru?
- kuleczki tapioki (drobnej) – 1/4 szklanki,
- mleko roślinne (kokosowe, sojowe, migdałowe) – 2 szklanki,
- ekstrakt waniliowy – kilka kropel,
- sól– szczypta.
składniki na dżem malinowy:
- maliny mrożone (albo świeże) – 1 szklanka,
- nasiona chia (albo siemię lniane) – 2 łyżki,
- miód – 1 łyżka
Jak przygotować deser z tapioki?
- Kuleczki tapioki zalej mlekiem i odstaw na godzinę.
- W między czasie przygotuj dżem. Jeżeli używasz świeżych malin, rozgnieć je widelcem, dodaj nasiona chia i miód. Wymieszaj dokładnie i odstaw na godzinę do lodówki. Jeżeli korzystasz z mrożonych – włóż je do małego garnuszka, dolej odrobinę wody. Kiedy się rozmrożą przełóż maliny do słoiczka, dodaj nasiona chia. Poczekaj aż się schłodzi, dodaj miód i włóż do lodówki.
- Po upływie godziny od zalania tapioki dodaj do niej szczyptę soli, ekstrakt waniliowy i zagotuj. Jeżeli lubisz bardziej słodkie desery możesz dodać również łyżkę erytrolu lub ksylitolu. Podczas gotowania obserwuj dokładnie tapiokę, kiedy kuleczki z koloru białego zrobią się przezroczyste i staną się miękkie – są już gotowe. Przeważnie trwa to około 15 minut, ale występują różne produkty na rynku, dlatego lepiej pilnować 🙂 Można również pominąć etap moczenia, ale ich ugotowanie będzie trwało dłużej.
- Tapiokę wyłóż do miseczek, albo słoiczków. Możesz podawać ją od razu lub odstawić na kilka godzin lub całą noc w chłodne miejsce. Przed podaniem – dodaj dżem malinowy 🙂
Smacznego !
-
tapioka pudding, deser dla dzieci
Tutaj znajdziesz również inne pomysły na szybkie przepisy dla dzieci ( i nie tylko), które możesz wykonać w szybki sposób:
Deser Monte: kliknij tutaj
CZekoladowy mus z batatów – kliknij tutaj
Owsiane tartaletki – kliknij tutaj
Zapraszam też do śledzenia mojego kanału na YOUTUBE – na którym wkrótce pojawi się więcej nowości: GOTUJ Z DIETETYKIEM