Spis treści
Dlaczego warto jeść awokado? Miska zdrowia
Awokado to jeden z moich ulubionych owoców. Często zajada je Mała, jako składnik przeróżnych past na chleb, bądź w formie deserków. Mąż natomiast zabiera lunch box z sałatkami, bądź tortillami, gdzie dodatkiem dodającym oryginalności potrawy jest właśnie awokado.
Zawiera potas, który wpływa na poprawę koncentracji oraz procesów myślowych. Tak samo działa również tyrozyna, której w awokado znajduje się więcej niż w pełnowartościowym białku. Wpływa również pozytywnie na obniżenie poziomu cholesterolu oraz ciśnienia krwi. Zdaniem naukowców, ze względu na wysoką zawartość cynku we krwi, awokado może wykazywać działanie hamujące rozwój nowotworów (m.in raka piersi i raka prostaty).
CZY AWOKADO JEST TUCZĄCE?
Jednak pomimo faktu iż jest zdrowe, należy pamiętać, że trzeba je spożywać z zachowaniem umiaru. Ten owoc nie rośnie w Polsce i aby dotarło do nas, niekiedy musi pokonać długą drogę. To oznacza dodatkową zawartość związków chemicznych w owocu. Najlepiej kupować owoce pochodzące z Hiszpanii, choć dosyć ciężko znaleźć je na naszym rynku, lub te z napisem BIO. Dodatkowo, konsumpcja jego cały czas rośnie, i aby nadążyć za wysokim zapotrzebowaniem, niestety wycinane są lasy oraz niszczone siedliska zwierząt.
IDEALNY POMYSŁ NA DRUGIE ŚNIADANIE

Czas przygotowania: 7 minut
Porcja: 1 osoba
Składniki:
- dojrzałe awokado
- 1 pomidor
- 1/2 posiekanej cebulki
- 1/2 pęczku świeżej kolendry
- nasiona słonecznika (opcjonalnie sezam, nasiona dyni)
- sól i czarny pieprz – wg. uznania
- oliwa extra virgin
Sposób przygotowania:
Awokado i pomidora pokrój w nieregularne kawałki. Dodaj cebulkę, kolendrę i nasiona słonecznika. Dopraw według własnego uznania. Skrop oliwą extra vergin.
Gotowe. Smacznego !!

Pobierz darmowy e-book i zapisz się do newslettera
Zarejestruj się
Dziękuję za zapis!
Dołączyłeś do mojego newslettera. Regularnie będziesz otrzymywać ode mnie wartościowe maile 🙂 Nie spamuję! 🙂