Spis treści
Pomysł na wegetariańskie szaszłyki
Kiedy za oknem pochmurno, a najdzie nas ochota na dania z grilla, śmiało można sięgnąć po ten przepis na wegetariańskie szaszłyki i wykonać go w domowym zaciszu. Natomiast jeżeli szukacie pomysłu na idealne przyjęcie grillowe – to też świetnie się sprawdzą szaszłyki z tofu.

Porcja – 10 sztuk :
- kostka tofu (150 – 200 g)
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 ząbki czosnku
- (przeciśnięte przez praskę)
- sól/pieprz/papryka
- słodka/tymianek – wg. uznania
Warzywa do szaszłyków: cebulka, pieczarki, papryka żółta, czerwona, zielona, ząbki czosnku, cukinia lub bakłażan.
Jak przygotować?
Do szklanej miski dodaj miód, sos sojowy, oliwę, czosnek i słodką paprykę i tymianek. Wymieszaj wszystko razem. Następnie otwórz tofu, odsącz nadmiar płynu i pokrój w kwadraciki wielkości 1 cm.
Dodaj do miski z marynatą i dokładnie wymieszaj. Włóż do lodówki na 20 minut (możesz też przygotować dzień wcześniej, tak aby tofu dłużej poleżało w marynacie).
Warzywa pokrój w odpowiednie kawałki (podobne do wielkości kwadracików tofu). Włóż do miski, wsyp ulubione przyprawy – ja użyłam papryki słodkiej, tymianku, odrobinę soli i pieprzu czarnego. Następnie nabijaj kawałeczek tofu na zmianę z wybranymi warzywami na szpilę.
Piecz 20-25 minut w piekarniku nastawionym na 200°C (góra – dół), albo na grillu.
*do szaszłyków idealnie pasują pieczone ziemniaczki i keczup z cukinii.

Pobierz darmowy e-book i zapisz się do newslettera
Zarejestruj się
Dziękuję za zapis!
Dołączyłeś do mojego newslettera. Regularnie będziesz otrzymywać ode mnie wartościowe maile 🙂 Nie spamuję! 🙂