Produkty zbożowe powinny stanowić istotny element naszej codziennej diety. Dzięki rozwojowi rynku zdrowych produktów, coraz częściej na sklepowych półkach możemy znaleźć ziarna ekspandowane. Niezwykle popularny jest zwłaszcza amarantus.
Ekspandowane ? Co to takiego ?
Ekspandowanie, to obróbka ciśnieniowa i termiczna, która powoduje zwiększenie objętości i tak zwane : „nadmuchanie ziaren”. Jednym z przykładów produktu, który powstaje podczas takiej obróbki jest popcorn.
Jakie są zalety ekspandowanego ziarna ?
Przede wszystkim łatwość przygotowania. Po otwarciu opakowania – gotowe są od razu do spożycia, nie wymagają żadnej obróbki (np. gotowania). Co ważne, takie ziarno zachowuje większość składników odżywczych i jest pozbawione substancji antyodżywczych. Wiadomo, że najzdrowszymi produktami są te, które nie są przetworzone, ale mimo wszystko uważam, że warto sięgać czasami po nowe rzeczy. Pamiętajmy jednak – jak zawsze – aby zwrócić uwagę na skład, wybierać te bez zawartości słodzików, soli, konserwantów czy barwników.
Jak wykorzystać takie ziarna w kuchni ?
Na przykład przygotowując Fit Słodkości! 🙂 Takie desery można zjeść również na śniadanie. Są zdrowe, ale też bardzo sycące. Ważne tylko, aby przygotowywać je najlepiej tuż przed podaniem, wtedy ekspandowane ziarno utrzymuje się dłużej chrupiące.
Twarogowy deser z owocami – przepis

Porcja: 2 osoby + roczniak
Czas przygotowania: około 10 minut
1 chudy twaróg (około 200 g)
1 jogurt naturalny (150 g)
1 szklanka ekspandowanego ziarna*
1 pomarańcza
1 łyżeczka miodu*
garść borówek
1 szklanka ulubionych owoców ( u nas mrożone truskawki)
orzechy (jakie lubisz)
Jak przygotować?
Zaczynamy od przygotowania masy. Do miski przełóż twaróg, jogurt naturalny i sok z całej pomarańczy ( może też być cytryna, jeżeli lubisz bardziej kwaskowaty smak). Opcjonalnie możesz dodać również łyżeczkę miodu. Ubij na gładką masę, tak, aby nie pojawiały się grudki twarogu. Następnie w osobnym naczyniu zmiksuj truskawki ( albo inny owoc – świetnie sprawdza się jabłko, gruszka, mango albo maliny).
Teraz składamy deser – do przygotowanych pucharków lub słoików, na dno wsyp wybrane ziarno ekspandowane – na grubość palca. Następnie ułóż warstwę kremu i dodaj na wierzch wybrane owoce – u nas borówki.
Następnie powtórz układ warstw – wg. uznania. Na sam wierzch – na ostatnią warstwę kremu, wyłóż zmiksowane truskawki i posyp ulubionymi orzechami. Jeżeli lubisz schłodzone desery – można wstawić gotowe pucharki do lodówki na godzinę.
I już!! 🙂
* my użyliśmy jagły ( kasza jaglana), ale każde ziarno ekspandowane sprawdzi się idealnie,
* jeżeli Twoja pociecha ma mniej niż rok, nie dodawaj miodu do deseru.
Smacznego !!
Inne pyszne przepisy na zdrowe słodkości, znajdziecie: tutaj