W artykule znajdziecie najważniejsze odpowiedzi na pytania dotyczące żelaza. Żelazo pełni wiele funkcji m.in. odpowiada za prawidłowy rozwój poznawczy u dzieci, wpływa na układ odpornościowy oraz transport tlenu w organizmie.
Znaczny niedobór żelaza lub anemia w pierwszych latach życia dziecka może negatywnie wpływać na rozwój poznawczy oraz funkcjonowanie układu odpornościowego. Dlatego żelazo jest ważnym składnikiem w diecie malucha.
Swoje zapasy żelaza niemowlę gromadzi w trakcie trwania ciąży (najintensywniej w 3 trymestrze) i w czasie porodu. Zapasy żelaza u niemowląt wystarczają mniej więcej do 6 miesiąca życia. Dlatego tak ważne jest podawanie produktów bogatych w żelazo od początku rozszerzania diety.
Spis treści
Jakie są czynniki ryzyka niedoboru żelaza u niemowląt?
– przedwczesny poród, – ciąża mnoga, – cukrzyca oraz nadciśnienie mamy w czasie ciąży, – zbyt wczesne przecięcie pępowiny, – niska masa urodzeniowa (poniżej 2,5 kg), – niedobór żelaza lub anemia mamy w czasie ciąży, – małe spożycie produktów bogatych w żelazo, – duże spożycie mleka krowiego w 1 roku życia. Jeśli występuje u Was jeden z powyższych czynników ryzyka niedoboru żelaza, warto skonsultować się z lekarzem pediatrą.Jakie jest zapotrzebowanie na żelazo u niemowląt i małych dzieci?
- do 6 miesiąca życia – 0,27 mg/dzień (zapotrzebowanie jest nieduże ze względu na to, że niemowlę korzysta ze swoich zapasów zgromadzonych w czasie ciąży),
- 7-12 miesięcy – 11 mg/dzień (zapotrzebowanie znacznie się zwiększa ze względu na szybki wzrost i rozwój, dodatkowo jest to etap rozszerzania diety, w którym podajemy produkty bogate w żelazo),
- 1-3 lata – 7 mg/dzień.
Jakie są najczęstsze objawy niedoboru żelaza?
- słaby apetyt,
- trudności w rozszerzaniu diety,
- niechęć do próbowania pokarmów stałych lub chęć na jedzenie produktów niejadalnych (ziemia, piasek itp.)
- apatia,
- częste, nawracające infekcje,
- pogorszenie snu,
- bladość skóry, spojówek,
- bóle głowy,
- przyśpieszony oddech.
W jakich produktach znajdziecie żelazo?
- mięso,
- ryby,
- jaja,
- nasiona roślin strączkowych,
- *pełnoziarniste produkty zbożowe,
- *nasiona i orzechy,
- *suszone owoce
- *zielone warzywa.

No dobrze, wiemy ile wynosi zapotrzebowanie, ale jak to wygląda w praktyce?
Aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na żelazo, warto zaproponować dziecku: – około 80 g piersi z kurczaka (0,6 mg), – 60 g ugotowanej soczewicy (2 mg), – 50 g ugotowanego amarantusa (1,1 mg), – 50 g ugotowanej kaszy gryczanej (0,4 mg), – 4 suszone morele (1,1 mg), – 2 jajka (2,2 mg), – 2 kromki chleba żytniego razowego (1,6 mg), – ⅓ kostki naturalnego tofu (1,8 mg). Pamiętaj, aby dziecko samo decydowało co zje i czy w ogóle zje zaproponowany posiłek. Nigdy nie zmuszaj dziecka do jedzenia!Czy możemy poprawić przyswajalność żelaza z posiłków?
Przy przygotowywaniu posiłków bogatych w żelazo warto dodawać produkty bogate w witaminę C (owoce i warzywa), dzięki czemu zapewnimy większą przyswajalność żelaza z posiłku. Jeśli u Twojego dziecka występuje niedobór żelaza lub anemia zwróć uwagę, żeby nie łączyć produktów bogatych w żelazo z wapniem (produkty mleczne), który utrudnia wchłanianie żelaza.Czy karmienie piersią wpływa na przyswajanie żelaza?
Niezależnie od Twojego sposobu żywienia, ilość żelaza w Twoim mleku jest stała i wynosi około 0,35 mg/l. W pierwszej chwili możesz pomyśleć, że to bardzo mało, a przecież Twoje dziecko ma dużo większe zapotrzebowanie. Nie martw się tym. Dlaczego? W mleku kobiecym znajduje się bardzo ważna substancja — laktoferryna, która ułatwia wchłanianie żelaza. Niemowlę jest w stanie przyswoić około 70% żelaza z Twojego mleka. Dla porównania przyswajalność żelaza z mleka krowiego wynosi tylko 10%. Podsumowując, od początku rozszerzania diety podawaj produkty bogate w żelazo. W każdym posiłku uwzględnij chociaż jeden produkt, który jest źródłem żelaza. Dbaj o różnorodność posiłków. Podawaj posiłek razem z produktami bogatymi w witaminę C. Jeśli podejrzewasz, że Twoje dziecko może mieć niedobór żelaza, skonsultuj się z lekarzem pediatrą. Nigdy nie podawaj suplementu żelaza dziecku bez konsultacji z lekarzem. Poniżej znajdziesz przepis na?żelazną owsiankę.Żelazna owsianka – przepis
– Płatki owsiane – 5 łyżek – Woda – 1 szklanka – Suszone morele (niesiarkowane) – 3 sztuki – Zmielone nerkowce – 3 łyżki (albo masło z nerkowców – 1 łyżka) – Cynamon cejloński – szczypta – Sok z pomarańczy – 4 łyżki Morele zalej sokiem pomarańczowym, tak żeby przykrył całość. Dolej wody w razie potrzeby. Odstaw na 10 minut aby morele zmiękły. Płatki wsyp do garnuszka, zalej je wodą i gotuj na niewielkim ogniu, a następnie dodaj cynamon. Po 10 minutach zmiksuj morele z sokiem. Kiedy owsianka delikatnie się wystudzi dodaj do niej mus morelowo-pomarańczowy, orzechy i dokładnie wymieszaj. Gotowe! Ciekawi Cię temat rozszerzania diety u dziecka?Zapraszam do dołączenia do naszej grupy na Facebooku! TUTAJ Wspólnie wspieramy się w rozszerzaniu diety maluchów, ponieważ wiem jak ciężki jest ten temat dla wielu rodziców.
Na pewno znajdziesz tam inspiracje i pomysły na ciekawe posiłki oraz porady odnośnie akcesoriów do karmienia. Serdecznie Cię zachęcam do dołączenia!
Zapraszam również na nasz nowy profil na Instagramie: @zdrowymaluch, na którym pokazujemy jak rozszerzać dietę u dzieci.
Spodobał Ci się ten przepis? Na mojej stronie znajdziesz inne pomysły na pyszne potrawy! Testuje je moja rodzinka i wiem, że są smaczne! Przepis na Deser Monte. Może masz ochotę na naleśniki orkiszowe z serkiem mascarpone? A w najnowszym ebook’u “Zdrowe przekąski dla dzieci” znajdziesz ponad 50 przepisów na zdrowe przekąski dla dzieci, które możesz zabrać na wynos, albo przygotować w domu. Zapraszam też do śledzenia mojego kanału na YOUTUBE – ponieważ już wkrótce pojawi się tam więcej nowości: GOTUJ Z DIETETYKIEM oraz konta na @INSTAGRAM, na którym codziennie pojawiają się nowe dietetyczne inspiracje i informacje jak zadbać o dietę naszych dzieci.
Pobierz darmowy e-book i zapisz się do newslettera
Zarejestruj się
Dziękuję za zapis!
Dołączyłeś do mojego newslettera. Regularnie będziesz otrzymywać ode mnie wartościowe maile 🙂 Nie spamuję! 🙂