
Jestem mamą rocznego Malucha i doskonale wiem jak ciężko jest przemycić szpinak dzieciom. Zielony kolor od samego początku był niezłym wyzwaniem. Sałata, ogórek i zielona papryka – zawsze lądowały na ziemi.
Dlatego przygotowałam specjalnie dla Was ten przepis. Jest prosty a gofry to gofry. Obojętnie czy zielone czy nie 🙂 Zawsze smakują 🙂 U nas wersja zielona sprawdziła się idealnie.
Przepis znajdziecie poniżej, koniecznie wypróbujcie i dajcie znać czy smakowało ?
Porcja: dwa podwójne gofry
Czas przygotowania: około 5 minut + usmażenie gofra
Dodatki:
➡️ na co tylko macie ochotę, u mnie jogurt naturalny i nektarynka, ale gofry fajnie smakują również w wersji wytrawnej – np. z awokado, pomidorem
i kiełkami, albo z serkiem kozim i burakami. Mmmmm….
Co potrzebujesz ?
2 garści świeżego szpinaku
1/4 szklanki mleka roślinnego ( może być krowie)
5 łyżek mąki – u nas owsiana, ale możesz użyć Waszej ulubionej
1 jajko
1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia (u nas bezglutenowy)
1/2 łyżki miodu *
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka oleju rzepakowego + odrobina tłuszczu do posmarowania gofrownicy
sól – wg. uznania
Jak przygotować?
Wypłucz szpinak. Następnie włóż liście do blendera, dodaj mleko, olej i jajko. Zmiksuj do uzyskania zielonej emulsji. Następnie dodaj mąkę, cynamon, miód
i proszek do pieczenia i jeszcze raz zmiksuj. Masa powinna być dosyć gęsta.
Smaż gofry około 5 minut w rozgrzanej i posmarowanej tłuszczem gofrownicy. Ostudź gofry na kratce i podawaj jak lubisz. ?
Smacznego !!
- nie dodawaj miodu do ciasta jeżeli Twój Maluch nie skończył jeszcze roku. Zamiast tego – dodaj kawałek banana.
Więcej przepisów dla dzieci znajdziesz TUTAJ.