Spis treści
WEGAŃSKA CIECIERZYCA - PROSTY PRZEPIS NA SZYBKIE DANE JEDNOGARNKOWE
Dania jednogarnkowe, idealne dla zapracowanych osób, albo kiedy trzeba wykorzystać to co zostało w lodówce, czyli tak zwane „resztki z tygodnia”. Oznacza to, że lądują w nich często składniki, na które nie mamy innego pomysłu. Moja propozycja to zdrowa, jednogarnkowa wegańska ciecierzyca.
Szybko, łatwo i przede wszystkim pysznie !

WEGAŃSKA CIECIERZYCA
Czas przygotowania: 15 minut
Porcja: 2 osoby + roczniak
Składniki:
- 3-4 szklanki ugotowanej ciecierzycy (może być też kupiona, już ugotowana)
- 1 cebula
- 6-7 suszonych pomidorów
- dwie szklanki zielonej fasolki szparagowej (mrożona)
- 1 ząbek czosnku
- łyżka oleju rzepakowego
- płatki drożdżowe – do posypania
- słodka papryka – szczypta
- sól i czarny pieprz – wg. uznania
Sposób przygotowania:
- Cebulę posiekaj w grubą kostkę, suszone pomidory pokrój
w mniejsze części, ciecierzycę odsącz z zalewy. - Na dnie szerokiego garnka z grubym dnem rozgrzej olej, dodaj cebulę, czosnek i pomidory suszone.
- Smaż przez 2,3 minuty. Następnie dodaj wszystkie przyprawy i fasolkę szparagową. Po 3 minutach, dodaj ciecierzycę.
- Smaż przez kolejnych 5 minut pod przykryciem, dopraw według uznania. Serwując posyp płatkami drożdżowymi (bądź parmezanem) i gotowe!
Wskazówki:
- innej wersji tego dania, dodaję czasami pomidory z puszki,
natomiast w sezonie – te świeże. - jeżeli nie zależy nam na wegańskiej wersji ciecierzycy zamiast płatków drożdżowych, można użyć parmezanu bądź innego sera

Pobierz darmowy e-book i zapisz się do newslettera
Zarejestruj się
Dziękuję za zapis!
Dołączyłeś do mojego newslettera. Regularnie będziesz otrzymywać ode mnie wartościowe maile 🙂 Nie spamuję! 🙂