Płatki owsiane to bardzo wdzięczny produkt. Można z nich wyczarować dosłownie wszytko. Dla wielu osób te płatki to podstawa śniadania. I bardzo słusznie! Są bowiem źródłem wielu cennych składników odżywczych takich jak białko, witamina B6 a także potas, wapń, cynk, żelazo oraz magnez.
Dzisiaj mam dla Was przepis na szybkie, owsiane tartaletki, idealne na śniadanie, II śniadanie do szkoły, albo w formie deseru. Możesz je wypełnić czym tylko chcesz. Dzieci je uwielbiają, a dla nas mam to spokojna głowa, że podajemy im wartościowy produkt, pełen energii i smaku.
Porcja: 6 tartaletek
Czas przygotowania: około 10 minut (+ 15 minut pieczenie)
Co potrzebujesz?
- płatki owsiane – 1 szklanka,
- banan (bardzo dojrzały) – 1 sztuka,
- miód/syrop klonowy – 1 łyżka,
- siemię lniane (mielone) – 1 łyżka,
- cynamon – szczypta.
Owsiane tartaletki – jak je zrobić ?
Banana obierz ze skórki i włoż do miski. Rozgnieć widelcem. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Formę na muffiny natłuść, albo wyłóż papilotkami. Do każdego otworu włóż po około 1 łyżce masy i uformuj z niej koszyczki. Piecz około 15 minut w temperaturze 180°C – do momentu aż się zarumienią. Po upieczeniu, zostaw do ostudzenia, a następnie wypełnij ulubionymi dodatkami.
ULUBIONE DODATKI:
jogurt naturalny, jogurt sojowy, jogurt kokosowy, skyr, serek homogenizowany, budyń, mascarpone, świeże owoce i… co tylko lubicie ?

Tutaj znajdziesz również inne pomysły na szybkie przepisy dla dzieci, które możesz wykonać w szybki sposób:
Deser Monte: kliknij tutaj
Twarogowy deser z owocami – kliknij tutaj
Makaron z truskawkami– kliknij tutaj
Smaczneeego ! ?